INFORMÁCIÓK TÁRSASHÁZAKNAK

Energetikai felülvizsgálat társasházaknak

A társasházak 8 évente kötelesek energetikai felülvizsgálatot végeztetni.
MEGLÉVŐ RENDSZEREKRE

Első alkalommal 2025. december 31-ig kell elvégeztetni

Már üzembe helyezett rendszerek energetikai felülvizsgálatát első alkalommal 2025. december 31-ig kell elvégeztetni, ezt követően 8 évente kell ismételni.

ÚJ RENDSZEREKRE

Az üzembehelyezést követő 1 éven belül

Új rendszerek kiépítése esetén az üzembehelyezést követő 1 éven belül kell elvégeztetni az energetikai felülvizsgálatot, ezt követően 8 évente kell ismételni.

70 kW feletti központi fűtés estén kell

Ha az épületben található lakások egyedi fűtéssel felszereltek, akkor nem kötelező energetikai felülvizsgálat a társasházra. A vizsgálatot azokra a házközponti fűtési rendszerekre kell elvégezni, amelyek rendszerteljesítménye 70 kW felett van. Ha több kazán üzemel a hőközpontban, akkor az összeadott teljesítményérték a mérvadó, például 3 db 24 kW-os berendezés már a kötelezettek körébe tartozik, mivel az összesített teljesítmény 72 kW.

KINEK KÖTELEZŐ?

Mikor és ki mentesül a kötelezettség alól?

A lakóházak nagyon szűk köre mentesül csak az energetikai felülvizsgálat kötelezettsége alól, általában az új építésű, azon belül is a legkorszerűbb automatikus felügyeleti funkciókkal ellátott épületek. A jogszabály szó szerint így határozza meg a mentesség feltételeit:

RÉSZLETEK A MENTESSÉGRŐL

Nem magára az épületre, hanem a fűtési rendszerre kell

Nem magát a lakóépületet kell kiértékelni, hanem az abban található a fűtési rendszert, illetve (ha van) a légkondicionáló rendszert. Ha egy társasház több épületet is üzemeltet, akkor épületekben található fűtési rendszerekre külön-külön szükséges az energetikai felülvizsgálat. Nem tartoznak a kötelezettek közé a távhővel kiszolgált társasházak, és azok a házak sem, ahol egyedi (lakásonkénti) fűtés van.

Az eredményt közgyűlésen kell ismertetni

Társasházak energetikai felülvizsgálata esetén a jogszabály az alábbiról is rendelkezik: Ha a rendszer által kiszolgált épület társasház vagy lakásszövetkezet, az energetikai felülvizsgálat megrendeléséről a társasház vagy lakásszövetkezet közgyűlési határozatot hoz, a rendszerüzemeltető vagy annak képviselője a felülvizsgálati jelentésben foglalt, a rendszer energiahatékonyságának javítására szolgáló ajánlásokat a társasháznak vagy lakásszövetkezetnek a felülvizsgálati jelentés kézhezvételét követő közgyűlésén ismerteti.

Ez szükséges a társasház energetikai felülvizsgálatához

A társasház energetikai felülvizsgálatához szükség van minden információra és műszaki dokumentumra, ami rendelkezésre áll a fűtési rendszerrel kapcsolatban. Jogszabályi előírás, hogy a rendszerüzemeltető minden releváns dokumentumot a mérnök részére bocsásson. Amennyiben az épületről készült energetikai tanúsítvány, akkor a munka során azt is megtekintjük, felhasználjuk. Az energetikai felülvizsgálat ára az épületgépészeti berendezések teljesítményétől, műszaki paramétereitől függ. A szolgáltatásra vonatkozó árajánlat elkészítéséhez csak alapvető információk kellenek, kérjük küldje el nekünk az érintett ingatlan(ok) helyét, a gépészeti rendszerek főbb jellemzőit, teljesítményét.

A teljesítési idő 2-4 hét

  1. Ha felkeres minket, néhány munkanapon belül árajánlatot küldünk, amit ha elfogad, szerződést kötünk (körülbelül 1 hét).
  2. Egyeztetjük a rendelkezésre álló műszaki adatokat és dokumentumokat, szükség szerint intézkedünk a hiányzó anyagok beszerzéséről, pótlásáról (körülbelül 1 hét).
  3. Helyszíni mérés keretében megvizsgáljuk a fűtési-, légkondicionáló-, légtechnikai rendszert (körülbelül 1 nap/rendszer).
  4. Irodai munka keretében elkészítjük az előírt energetikai számításokat, kiállítjuk az energetikai felülvizsgálati jelentést (körülbelül 1 hét).
  5. Teljesítjük a hatósági adatszolgáltatást, átadjuk a jelentést (2-3 nap).

Lépjünk kapcsolatba

felulvizsgalat@otk.hu

+36-20-374-5320

Kérdése van?

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy rövid időn belül árajánlatot küldhessünk Önnek!

ÜZENET KÜLDÉSE