MIKOR KELL, MIKOR NEM KELL?

Mikor kötelező az energetikai felülvizsgálat?

Az energetikai felülvizsgálat általános esetben 8 évente kötelező.

JOGSZABÁLYOK BÍRSÁG, BÜNTETÉS

70 kW felett kötelező

Az energetikai felülvizsgálat a 70 kilowattnál nagyobb teljesítményű fűtési és légkondicionáló rendszerekre kötelező, azaz ha az épületben ennél kisebb rendszer üzemel, akkor a tulajdonosnak nincs teendője, ha ennél nagyobb, akkor el kell végeztetnie a vizsgálatot. Ha most ismerkedik a témával, tudja meg mit jelent az energetikai felülvizsgálat.

A fűtési rendszer összteljesítménye számít

Azt, hogy kötelező-e elvégezni az energetikai felülvizsgálatot, a rendszer effektív névleges teljesítménye dönti el. A fűtési és a légkondicionáló rendszer külön-külön vizsgálandó a hőtermelő (vagy hűtő) berendezések teljesítménye szempontjából. A gyakorlati példa kedvéért, ha több kazán látja el az épület fűtését, össze kell adni a gyártó által megadott maximális teljesítményüket, és ellenőrizni, hogy ez az érték a 70 kilowattot meghaladja-e.

Minden épületre kötelező

Az energetikai felülvizsgálat kötelező az épület jellegétől függetlenül, azaz minden méret és funkció esetén kell, ha a benne található fűtési, illetve légkondicionáló rendszer teljesítménye meghaladja a 70 kW-ot. Társasházak energetikai felülvizsgálatára külön kiegészítő rendelkezések vannak érvényben.

Az energetikai felülvizsgálat mikortól kell?

Röviden összefoglalva a határidő 2025. december 31. - legkésőbb eddig kell elvégeztetni az energetikai felülvizsgálatot első alkalommal. Az újonnan üzembe helyezett épületekre külön előírás vonatkozik, amely szerint a fűtési rendszer üzembehelyezését követő egy éven belül kell elvégeztetni a vizsgálatot. Azt, hogy az energetikai felülvizsgálat mikor kell, több rendelet fejti ki részletesen, ezeket foglaltuk össze az alábbiakban.

ÚJ RENDSZEREKRE

Első alkalommal az üzembehelyezést követő 1 éven belül

Új rendszerek kiépítése esetén az üzembehelyezést követő 1 éven belül kell elvégeztetni az energetikai felülvizsgálatot, ezt követően 8 évente kell újra elvégeztetni.

MEGLÉVŐ RENDSZEREKRE

Első alkalommal 2025. december 31-ig kell elvégeztetni

Már üzembe helyezett fűtési rendszerek energetikai felülvizsgálatát első alkalommal 2025. december 31-ig kell elvégeztetni, ezt követően 8 évente kell újra felülvizsgálót megbízni.

8 évente kötelező

Az energetikai felülvizsgálat 8 évente kötelező. Nagyvállalatok számára szigorúbb, négyéves előírás érvényes. A teljesítést hatóság ellenőrzi, elmulasztása esetén figyelmeztet, majd büntetést szab ki. Azt, hogy az energetikai felülvizsgálat mikor kötelező, 2015. évi LVII. törvény részletezi.

Kinek a feladata az energetikai felülvizsgálat elvégeztetése?

Az energetikai felülvizsgálat elvégzéséről a fűtési / légkondicionáló rendszer üzemeltetője, ennek hiányában az épület tulajdonosa köteles gondoskodni a törvény értelmében. Az energetikai felülvizsgálat ára függ az épület jellegétől, a felülvizsgálandó épületgépészeti berendezések teljesítményétől, műszaki paramétereitől. Vegye fel velünk a kapcsolatot és néhány munkanapon belül árajánlatot küldünk!

Kivételek, mikor nem kötelező?

A mentességi szabályoknak szinte kivétel nélkül csak a legkorszerűbb épületfelügyeleti eszközökkel szerelt, közelmúltban épített vagy modernizált fűtési és légkondicionáló rendszerek felelnek meg. Ha bizonytalan, vegye fel velünk a kapcsolatot, és díjmentes tájékoztatást nyújtunk arról, hogy mikor nem kötelező az energetikai felülvizsgálat, illetve hogy tapasztalataink alapján valóban mentesülhet-e az érintett épület.

KIVÉTELEK

Lépjünk kapcsolatba

+36-20-374-5320

felulvizsgalat@otk.hu

Írja meg kérdéseit!

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy rövid időn belül válaszolhassunk Önnek!

KAPCSOLATI ŰRLAP