KÖZPONTI LÉGKONDICIONÁLÓ BERENDEZÉSEK

Légkondicionáló rendszerek
energetikai felülvizsgálata

ÁRLISTA MENETE

Az energetikai felülvizsgálat törvényi előírás

Az energiahatékonysági törvény többféle energiamegtakarítást elősegítő intézkedésre kötelezi a gazdasági szereplőket. Ezen kötelezettségek egyike a légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálata.

„70 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű légkondicionáló rendszer vagy kombináltan légkondicionáló és szellőzőrendszer
hozzáférhető részeinek vonatkozásában rendszeres energetikai felülvizsgálatot kell készíteni.”

Az üzemeltetőre vonatkozik a kötelezettség

Az érintett légkondicionáló rendszer üzemeltetőjére, ennek hiányában tulajdonosára vonatkozik a kötelezettség (70 kilowattnál nagyobb összteljesítmény esetén). Ha egy épületben több, egymástól független kisteljesítményű klímaberendezés üzemel (például split klímák), akkor nem vonatkozik rájuk az előírás, még akkor sem, ha együttes teljesítményük eléri a 70 kW-ot. A kötelezettség az épület üzemeltetőjének gazdasági profiljától független, azaz társasházaknak, saját épülettel rendelkező vállalkozásoknak, illetve nagyvállalatoknak is egyaránt kötelező, ha az érintett épület az előírás alá esik.

Az épület jellegétől függetlenül kell

Bármilyen jellegű épületről legyen szó (lakó, nem-lakó, iroda, kereskedelem, üzem, stb.), ha a légkondicionálás és/vagy szellőzés összteljesítménye eléri a 70 kW-ot, a kötelezettség érvényben van, kivétel, ha vonatkozik rá energetikai felülvizsgálat mentesség.

Mikor kell a légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatát elvégezni?

Nyolcévente kell elvégezni a légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatát, azzal a külön feltétellel, hogy nagyvállalatok számára négyévente kötelező, az energetikai audit alkalmával. Mulasztás vagy hiányosság esetén a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság figyelmeztetést küld, majd büntetést szab ki.

Mit kell megvizsgálni a légkondicionáló rendszeren?

A légkondicionálók energetikai felülvizsgálatának célja a berendezések hatékonyságának növelése, a potenciális energiamegtakarítási lehetőségek azonosítása, az optimális üzemeltetés elősegítése. Az épületen belül a légkondicionáló gépészeti berendezésekre fókuszál a vizsgálat, különös figyelemmel az alábbiakra:

  • a légkondicionáló berendezések, csatlakozó eszközök, szabályzók azonosítására;
  • a légkondicionáló rendszer hatékonyságának és az épület hűtési követelményeihez viszonyított méretezésének értékelésére;
  • a légkondicionáló rendszer, illetve a kombinált légkondicionáló és szellőzőrendszer teljesítménye tipikus vagy átlagos üzemelési feltételek mellett milyen mértékben optimalizálható;
  • a légkondicionálókat arra jogosult, szakképzett személy által előírásszerűen karban vannak-e tartva;

Így zajlik a légkondicionálók energetikai felülvizsgálata

1.

Árajánlat, szerződés

Árajánlatot küldünk az energetikai felülvizsgálatra, elfogadást követően szerződést kötünk. Egyeztetjük légkondicionáló berendezésekről ismert információkat.

1-2 hét
2.

Helyszíni szemle

Az épületben helyszíni szemlét tartunk, műszeres vizsgálattal dokumentáljuk a légkondicionáló gépeket, illetve minden fontos műszaki paramétert.

1 nap
3.

Jelentés kiállítása

A helyszínen jegyzőkönyvbe vett, illetve irodai munka keretében kiszámított adatokkal kiállítjuk a légkondicionáló rendszer energetikai felülvizsgálati jelentését.

1-2 hét

Kérjen bővebb információt!

+36-20-374-5320

felulvizsgalat@otk.hu

Ha árajánlatot szeretne

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, hogy rövid időn belül árajánlatot küldhessünk Önnek!

Ajánlatkérő űrlap

Ha műszaki kérdése van

Küldje el nekünk kérdéseit, legyen szó értelmezési vagy mérnöki problémáról, mi készséggel válaszolunk rá!

Üzenetküldő űrlap