KÖZPONTI FŰTÉS, HŐTERMELŐ BERENDEZÉSEK

Kazánok, fűtési rendszerek energetikai felülvizsgálata

Törvényi előírás az elvégeztetése 8 évente

A fűtési rendszerek energetikai felülvizsgálatának előírása

Az Európai Unió klímapolitikai céljainak eléréséhez szükséges eszközök egyike a fűtési rendszerek energetikai felülvizsgálata. Magyarországon törvényi szabályozás teszi kötelezővé az energetikai felülvizsgálatot kazánokra, hőtermelő berendezésere, légkezelőhöz kapcsolt fűtésekre, ha az összteljesítményük 70 kW felett van.

„70 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű fűtési rendszer vagy kombináltan helyiségfűtési és szellőzőrendszer
hozzáférhető részeinek vonatkozásában rendszeres energetikai felülvizsgálatot kell készíteni.”

Központi hőtermelő berendezésekre, kazánokra

Ha az összteljesítmény 70 kW felett van

Az energetikai felülvizsgálat kötelező, ha a fűtési rendszer összteljesítménye 70 kW felett van. Az összteljesítmény az egyes hőtermelő berendezések teljesítményeinek összeadott értéke. Ha például 4 db 48 kW-os kazán látja el a ház fűtését, a névleges összteljesítmény 192 kW, tehát a kazánok energetikai felülvizsgálata kötelező.

Az üzemeltető feladata

A fűtés energetikai felülvizsgálatát nyolcévente kell elvégeztetni, első alkalommal legkésőbb 2025.12.31-ig. A kötelezettség az üzemeltetőre, ennek hiányában az épület tulajdonosára vonatkozik. A vizsgálatra olyan energetikai felülvizsgáló jogosultsággal rendelkező szakembert kell megbízni, aki rendelkezik regisztrációval a Magyar Klímavédelmi Hatóságnál.

Lakóházakra és minden más épületre

A kazánok energetikai felülvizsgálatát előíró jogszabályok az épület jellegétől függetlenül állapítják meg a kötelezettséget, tehát csak a központi fűtés 70 kilowatt feletti teljesítménye számít. Lakóépületekre, lakóházakra, ezen belül is társasházakra külön pontosítja a feladatokat a jogszabály.

Mentesülés

Mentesül a fűtés az energetikai felülvizsgálat alól az alábbi esetekben

MENTESSÉGI ELJÁRÁSMENTESSÉG FELTÉTELEI

Így zajlik az energetikai felülvizsgálat

1.

Árajánlat elfogadása

Árajánlatot adunk a hőtermelő berendezések energetikai felülvizsgálatára, aminek elfogadását követően szerződést kötünk. Egyeztetjük hőtermelő, hőfejlesztő berendezésekről rendelkezésre álló dokumentumokat.

1-2 hét
2.

Helyszíni vizsgálat

Az épületben egy előre egyeztetett időpontban helyszíni szemlét tartunk, műszeres vizsgálattal dokumentáljuk az épületgépészetet, kazánokat, illetve ezek minden fontos műszaki paraméterét.

1 nap
3.

Jelentés kiállítása

A helyszínen jegyzőkönyvbe vett, illetve irodai munka keretében kiszámított adatokkal teljesítjük az adatszolgáltatást, kiállítjuk a fűtés energetikai felülvizsgálati jelentését.

1-2 hét

Mire tejed ki az energetikai felülvizsgálat fűtés esetén?

Az épületet magát nem vizsgáljuk, helyette a fűtésre fókuszál az értékelés, különös figyelemmel az alábbiakra:

Szakszerűen megfogalmazva a fűtési rendszerekre vagy kombináltan helyiségfűtésre és szellőztetésre szolgáló 70 kW-nál nagyobb effektív névleges teljesítményű rendszerekre terjed ki az energetikai felülvizsgálat. Tanácsadás keretében az ügyfelek a felülvizsgált hőfejlesztő berendezés korszerűsítésére, cseréjére, vagy hatékonyságának növelésére vonatkozó alternatív megoldásokról információt kaphatnak.

Kérjen bővebb információt!

+36-20-374-5320

felulvizsgalat@otk.hu

Ha árajánlatot szeretne

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, hogy rövid időn belül árajánlatot küldhessünk Önnek!

Ajánlatkérő űrlap